6 Tips uit de Vastentijd om geïnspireerd te leven

Leestijd: 5 minuten
6 Tips uit de Vastentijd om geïnspireerd te leven

Doe er je voordeel mee…

Geïnspireerd leven lukt niet, als jij vindt dat er iets mis is met jou. Geïnspireerd leven lukt niet, als jij denkt dat je eerst iets aan jezelf moet veranderen, voordat anderen je kunnen waarderen of van je kunnen houden.
Al verlang je er wel naar, diep in je hart… Geïnspireerd leven.

De twee overtuigingen hierboven zijn de twee centrale overtuigingen die je overhoudt aan een moederwond. Hierdoor blijf je de schade met je meesjouwen, die je hebt opgelopen door verkeerde zorg in je kindertijd. Ongemerkt zijn in je overtuigingen en je zelfbeeld sluipmoordenaars voor je bezieling en gevoel van geluk met je meegereisd. Incognito meelifters als het ware, die zich voordoen als iets eigens van jezelf.

Als jij naar beter verlangt, dan is dat mogelijk. Anders verlangde je het ook niet. Daarvan ben ik heilig overtuigd.

Kenmerken van geïnspireerd leven zijn bevlogenheid, enthousiasme, gedrevenheid, toewijding, vurigheid, bezieling, met passie leven.

Voordat dit moois allemaal kan opbloeien, is het zaak dat een hele verzameling rommel verdwijnt. Net zoals een volle emmer eerst leeg moet, voordat er iets nieuws in kan. Op een andere manier gezegd: jouw ware natuur is bezoedeld door de schijnwaarheden van je moederwond, zodat je niet op kunt bloeien tot wie je werkelijk bent.

Gelukkig hebben generaties van wijze leraren ons kennis en ervaring nagelaten waarmee we onze persoonlijke ontwikkeling een nieuwe impuls kunnen geven.

In bijvoorbeeld de Vastentijd in de innerlijke christelijke katholieke traditie kom je pareltjes van wijsheid tegen. In de innerlijke, esoterische tradities van de wereldreligies wordt het Goddelijke ook als inwonend, als immanent, in de mens gezien. Ieder mens heeft een Godsvonk, of je je daar nou van bewust bent of niet.

Dat betekent dat jij zelf in staat bent aan je redding en verlossing te werken. Als je maar weet hoe…

De Vastentijd geeft aanknopingspunten om je innerlijk te zuiveren. Als je je innerlijk zuivert, kun je geïnspireerder leven.

Nou kom maar op met die pareltjes van wijsheid dan…

De eerste tip: Ruim op.

Heel praktisch begint de Vastentijd met het verbranden van de palmtakken van het jaar ervoor. Die zijn inmiddels oud en dor. Dat kan wel weg. Opgeruimd staat netjes.

Symbolisch kun je het verbranden van die palmtakken ook beschouwen als alles opruimen wat zijn functie heeft gehad. Alles wat je niet langer nodig hebt. Alles wat je niet langer verrijkt. Alles wat je schade heeft toegebracht. Klaar, weg ermee.

De tweede tip: Onderzoek jezelf.

Een volgend thema is: zelfonderzoek. Namelijk dat wij wensen dat wij door eerlijk zelfonderzoek onze tekortkomingen doorzien en deze verbeteren. Hier reflecteer je voor jezelf op jouw persoonlijke saboteurs en sluipmoordenaars. Voorbeelden van mentale en emotionele tekortkomingen zijn: negatieve gedachten, negatief zelfbeeld, weinig vertrouwen, krachteloosheid, gevoel van machteloosheid, onzekerheid, angst, twijfel, schuldgevoel, schaamte, gevoel van minderwaardigheid, woede en trots, wanhoop.

‘Ken uzelve’, ‘Gnothi Seauton’ in het Grieks, prijkte boven de tempel van Apollo, de plek waar de oude Grieken het Orakel van Delphi raadpleegden. Veel klassieke Griekse filosofen, zoals bijvoorbeeld Socrates, waren er ook van overtuigd dat ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek. Doe er je voordeel mee, dat zelfonderzoek.

De derde tip: Opletten met wat je zegt.
Wat je zegt is een gevolg van wat je denkt of, nog onbewuster, van wat je voelt. Beheers je spraak. Wees er meester over, geen slaaf. Heel praktisch: spreek van niemand kwaad. Dat is het streven.

Hoe? Door zelf zo met liefde en wijsheid vervuld te zijn in je eigen hart, dat kwaad spreken niet langer vanzelf spreekt.

Dat hier voor veel mensen een kloof ligt, is evident. Je hoeft alleen maar het nieuws te volgen en de tel van kwaadspreken al kwijt te zijn. Maar gelukkig komt de vastentijd  elk jaar terug. Dus gaandeweg kun je steeds weer aan jezelf slijpen en jezelf verbeteren, als je dat werkelijk wilt. Dit wel willen is noodzakelijk, vanzelf gaat het niet.

De vierde tip heeft hier alles mee te maken: Inzicht en mensenkennis vergroten.
Hoe meer je kunt begrijpen van wat een rare verwrongen wezens mensen soms zijn ten opzichte van wat had kunnen zijn, des te beter je de mechanismen overziet. En als je het kunt overzien, dan heb je veel meer keuzemogelijkheden dan wanneer je vanuit een ‘gut reaction’ meteen middenin een conflict of in een oud patroon schiet. ‘Gut reaction’ heeft alles te maken met onderbuikgevoelens, die alleen maar negativiteit vermeerderen. Daar wordt de wereld niet snel beter. Werken aan jouw toename in begrip en mededogen, met jezelf en met de ander, wel.

De vijfde tip: Stem je af op idealen van schoonheid en harmonie.
Voor de een is dat God. Voor de ander de natuur. Voor weer een ander muziek. Of kunst… Of literatuur van wijze leraren. Alle idealen van schoonheid en harmonie die jou verheffen dragen bij aan jouw geestelijke verkwikking. En daardoor word jij vernieuwd, met een nieuwe rust, balans en kracht.

De zesde tip: Vermijd hoogmoed en trots.
Hoogmoed komt voor de val, luidt het spreekwoord. Hoogmoed is een mentale en emotionele constructie. Het is vaak een compensatie voor niet genoeg zelfliefde. In plaats van zwak en klein, blaas je jezelf als een soort brulkikker op. Je schat jezelf een maatje te groot in en laat je daarop voorstaan.
In feite is wat je doet jezelf vergelijken. Dus als je stopt met vergelijken, stop je met alle negativiteit die je te klein en onmachtig (moederwond alert!) of te pocherig trots (moederwond alert!) doen lijken. Twee vliegen in een klap als het ware. Ware nederigheid gaat erom je werkelijke plaats te willen innemen, omdat jouw werkelijke plaats innig goed doet. Als je genoeg zelfliefde hebt vergaard, kan iedereen er in delen, omdat werkelijke liefde onuitputtelijk is.

Bemoediging: het kan veel lijken om aan te beginnen. Klopt.
De moed zakt je in de schoenen, dat idee. Veel werk. Het kan soms ook echt tegenvallen onderweg. Maar hoe vaker je momenten van geïnspireerd leven ervaart, des te makkelijker je je meegelifte saboteurs en sluipmoordenaars opmerkt en je teweer kan stellen tegen het blinde geloof erin dat je had. En als je het even niet weet, in zo’n donkere nacht van de ziel, zijn er steeds weer lichtpuntjes te vinden in een traditie van zoekers en vinders van wijsheid en geluk.

Het is namelijk je natuur om een volwaardig mens te zijn, rechtop op eigen benen, zelfstandig en tegelijkertijd verbonden met de wereld om je heen.

Op die manier groeien moet je zelf doen, maar het hoeft zeker niet alleen.

We staan allemaal op de schouders van de mensen, die aan ons vooraf gingen.
Maar je geboorte is niet je lot.
Kies naar wie je wel wilt luisteren en doe je voordeel met alle tips, die zij voor je hebben.

image_pdfBewaar deze informatie (PDF)image_printPrint deze informatie
150 150 Paula-Willemijn van Rooijen

Leave a Reply

WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield

Start Typing
21 QUOTES VOOR MEER ZELFLIEFDE!

En elke maand: Zinvolle Tips

Je gegevens zijn veilig. Ik deel je gegevens nooit.