De 9 beste vragen die bewijzen dat jij de juiste therapeut hebt gevonden – Deel 2

De 9 beste vragen die bewijzen dat jij de juiste therapeut hebt gevonden – Deel 2

De 9 beste vragen die bewijzen dat jij de juiste therapeut hebt gevonden – Deel 2 www.naarjezininjeleven.nl helen van je moederwond (vaderwond)

Stel je voor: je hebt verschrikkelijke last van problemen uit je jeugd, je geschiedenis.

Het houdt je wakker. Het doet zeer. Je komt er niet uit. Je praat eens wat met goede vrienden (m/v). Dat helpt wel. Maar lang niet alles. Het blijft je leven vergallen. Genoeg is genoeg. Je besluit hulp te zoeken.

Maar hoe kom je nou te weten of de therapeut (m/v) die je hebt uitgekozen werkelijk de juiste voor jou is?

De 9 beste vragen die bewijzen dat jij de juiste therapeut hebt gevonden gaan je daarin gigantisch helpen!

Dit artikel is deel 2 met vraag 5 tot en met vraag 9.

Deel 1 kun je hier lezen: Klik hier!

Vraag 5: Wat is het risico als ik vanaf het begin vragen stel?

Niets. Je kunt alleen maar winnen. Als het antwoord scherp, koud, vijandig, betuttelend, denigrerend, niet compleet of verdedigend is, dan kun je gewoon stoppen. En heel veel geld besparen.

Als het antwoord je wel bevalt, krijg je als vanzelf de bemoediging door te gaan met vragen stellen. Op een heel natuurlijke manier. Die vragen ga je dan ook allemaal stellen.

Vraag 6: Wat voor vragen mag ik stellen?

Wat je maar wilt. Maar wat heel belangrijk is: vergeet niet te vragen naar de jeugd van de therapeut en naar de ervaringen tijdens de opleiding tot therapeut!

Wat maakte ze (m/v) mee? Wat waren haar obstakels? Wat heeft ze geleerd? Wat heeft haar geholpen? Wat niet? Hoe gaat ze om met teleurstellingen? Heeft ze een innerlijke vrijheid om te zien wat fout gaat? Wat zij fout deed?

Beschermt (verdedigen, wegwapperen, minimaliseren, ed) ze de mensen die haar beschadigd hebben? Welke obstakels had zij in haar jeugd? Werd ze bijvoorbeeld geslagen? Hoe waardeert zij deze ervaringen? Is ze zich werkelijk bewust van de invloed van deze ervaringen op haar hele leven? Of ontkent ze het belang ervan?

Vermijd ze naar haar eigen pijn te kijken? Als dat zo is dan zal ze alles op alles zetten om jou monddood te maken, ook al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo.

Vraag 7: Is het een goed teken als ze (m/v) veel heeft gelezen voor haar vakgebied? Als ze de echte standaardwerken allemaal kent?

Dat zegt niets. Wat jij moet weten is hoe het voor haar voelt om die boeken allemaal gelezen te hebben. Hoe heeft ze het ervaren? Wat deed het met haar? Wat is haar eventuele kritiek? Wat hielp haar persoonlijk?

Wat is volgens haar de helende factor? Is ze in staat tot diep doorvoelen? Of heeft ze een voorkeur voor alleen maar een intellectuele analyse die er op gericht is om zichzelf buiten beschouwing te laten?

Als therapeuten hun eigen leven niet hebben geheeld, zijn hun kinderlijke triggers nog steeds actief. Dan kunnen ze jou nooit helpen jouw kinderlijke triggers te helen en te transformeren omdat die laag in hen ontbreekt.

Dan kun je jaren en jaren bezig zijn om jouw woede en angst en teleurstelling van jouw beschadigd kind te voelen en te ervaren zonder in staat te zijn je ervan te bevrijden. Tijdverspilling. Geldverspilling.

De woede, angst en teleurstelling die naar boven kunnen komen zijn geen teken van therapeutische vaardigheid. Ze zijn het signaal van jouw onvervulde behoeften en jouw beschadigingen. Als deze werkelijk worden verstaan en jij ze leert te verstaan zullen ze vanzelf vervagen. Want jij raakt innerlijk vrij ervan. Je raakt in staat wel jouw behoeften – toen en nu – te vervullen. Dat is wel een volwaardig therapeutisch resultaat.

Vraag 8: Vinden ze me niet opdringerig als ik zoveel vraag?

Nee. Je hebt het recht zo volledig mogelijk geïnformeerd te zijn. De therapeut (m/v) moet de moed, het bewustzijn, de eerlijkheid en integriteit hebben om jou echte antwoorden te geven. Anders is ze (m/v) niet de juiste persoon voor jou.

Vraag 9: Als dat allemaal zo is, ben ik dan niet op zoek naar een ideaalbeeld dat helemaal niet bestaat?

Nee. Moed, bewustzijn, eerlijkheid en integriteit bestaan wel. Hoezo zou jouw therapeut (m/v) die kwaliteiten dan niet hebben?

Vragen staat vrij!

Jouw leven is jouw levenswerk: maak er een meesterwerk van.

En zoek dus de beste therapeut (m/v) die er maar is voor jou.

Zodat je op een goede dag wakker wordt na heerlijk slapen. En je voldaan terugkijkt op alles wat je hebt getransformeerd in je leven. En de verschrikkelijke last van de problemen uit je jeugd, je geschiedenis, nu waarachtige bouwstenen zijn voor jouw toekomst.

Vond je dit een nuttig artikel?

Laat weten wat je ervan vond: schrijf een reactie!

Dit artikel is een vertaling en bewerking van het artikel “How to find the right therapist?”door Alice Miller.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield

GRATIS!

21 Quotes voor meer zelfliefde
E-mailadres
Voornaam
Je gegevens zijn veilig. Ik deel je gegevens nooit.