ERVARINGEN

Oprecht gedreven en prettig aanwezig

“Ik heb Paula-Willemijn ervaren als een oprecht gedreven persoon, met werkelijk de beste bedoelingen voor de ander (ik dus).
Ze zet zich echt voor je in.
Ze heeft daarnaast echt een heel prettige aanwezigheid.”
(Anneloes)


“Door haar prettige aanwezigheid en haar warme, open en nieuwsgierige houding is ze niet alleen een rustige coach, ook vond ik het heel knap hoe ze werkelijk niet oordeelde, maar luisterde … en dan iets aanreikte waar ik echt wat mee kon.”
(Wilma)Direct, eerlijk, veel diepgaande kennis en positief

“De persoonlijke benadering van Paula-Willemijn is heel direct, maar ook heel eerlijk.
Het komt heel diep uit haar binnenste.
Ze weet zoveel, ze weet werkelijk waar ze het over heeft.
Ook uit haar eigen ervaringen.
Ze is ook heel positief.”
(Jasper)Veel inzichten in begrijpelijke taal

“Haar kennis van mystiek, godsdienst en spiritualiteit reikt ontzettend ver.
Ik vind het heel bijzonder hoe Paula-Willemijn verbindingen tussen diverse zaken weet te leggen, die op verschillende lagen van bestaan spelen.
Dat heeft mij, op mijn beurt, weer heel veel inzicht gegeven.
En ze vertelt complexe begrippen ook nog in een taal die voor mij begrijpelijk is.”
(Marieke)Respect, rust en ontroering

“Paula-Willemijn is werkelijk heel respectvol.
Ze straalt rust uit.
Ze laat ook haar gevoel zien, ook soms haar ontroering.
Ik vind het altijd fijn als je ontroering kunt delen.”
(Saskia)Persoonlijk, professioneel, humoristisch en constructief

“De persoonlijke benadering van Paula-Willemijn straalt professionaliteit uit.
Ze weet wat er speelt aan thema’s goed te verwoorden en terug te geven.
Ik heb groot vertrouwen gekregen in haar inzichten.
Ze weet haar zowel brede als diepgaande kennis ook met gepaste humor over te brengen.
Dat is beslist uitnodigend.
Het wordt nooit onveilig.
Het blijft voortdurend constructief.
Heel erg knap.
Heel erg fijn.”
(Annemarie)Doelgericht, toegewijd en volhardend

“Je hebt een werkelijk heel zuivere intentie.
Je bent ook doelgericht.
Je weet waar je mee bezig bent.
En je eigen persoonlijke en geestelijke ontwikkeling stel je in dienst van de ander.
Dat is toewijding en daarmee kun je op weg naar het hoogste niveau.
Tegelijkertijd heb je zowel toewijding als volharding.
Dat kom je niet vaak tegen, die combinatie zie je niet vaak.
Dat is kostbaar.”
(Een priester)Zuiver

“Je hebt een oor voor je eigen gevoel. Je luistert ernaar en het leert je groeien. Daardoor luister je er echt naar. Dat is zuiver.
Dat doen niet veel mensen, die vluchten eerder en daarom ben je een voorbeeld.
Jij handelt naar wat je voelt en hebt afgecheckt.”
(Louise)Verrijkende, waardevolle gesprekspartner die zich helemaal openstelt

Liesbeth heeft een verleden van seksueel misbruik, toen ze een kind was. Haar moeder, die zelf een kampverleden heeft, weet van het misbruik op het oppasadres, maar houdt zich afzijdig. Liesbeth zoekt noodgedwongen alleen haar weg in het leven. Ze kampt met verslavingen en depressies. Opeenvolgende relaties met partners, die ieder hun eigen geschiedenis met verwaarlozing of mishandeling hebben, zijn problematisch en houden niet stand. Onze gesprekken gaan over geen plek hebben om jezelf te mogen zijn, wat er nog mogelijk zou zijn voor Liesbeth in haar leven, hoe ze rust vindt, over God en liefde.

“Ik heb door de gesprekken met Paula-Willemijn een positief toekomstbeeld gekregen.

Het ‘mood board’ was heel fijn om te maken. Het is nu opgevouwen, maar het heeft nog heel lang in mijn huis gehangen.
Ik heb geen pijn meer bij het wakker worden, bij het opstaan, dat is 80% van mijn geluk.
Er is een ruimere, bredere basis gekomen van waaruit ik elke dag leef.

De waarde van de gesprekken met jou is verder dat ik jou heb leren kennen! En het was heel belangrijk voor mij dat je je echt hebt opengesteld voor mij.”
(Liesbeth)Meevoelen met verdriet en machteloosheid, alle schaamte gladstrijken, consequent hoop en goede moed geven

Hanna H. is een vrouw van 55 jaar als we elkaar ontmoeten. Ze heeft een veelbewogen leven achter de rug. Daaruit deelt ze mij gaandeweg stukje bij beetje haar verhaal. Haar gezin van oorsprong was geen veilig nest, evenmin voor haar oudere zussen. Hanna was als nakomertje ongewenst. Dat werd haar op allerlei manieren goed duidelijk gemaakt. Haar vader en haar moeder kampten ook met alcoholverslaving. Er was veel ernstig geestelijk en lichamelijk geweld in het gezin. In de Roomse kerk vindt het jonge meisje Hanna rust tijdens de kerkdiensten. God wordt haar toevlucht. Hanna is nog een tiener als ze met haar jeugdvriend trouwt. In de jaren erna krijgt ze twee zonen en na vier jaar huwelijk vraagt ze de scheiding aan. Zij werkt dan in de zorg. Rond haar 25e jaar voelt ze zich niet meer in staat voor haar kinderen te zorgen, ze vraagt hiervoor hulp bij de geëigende instanties. Haar kinderen komen in een pleeggezin en Hanna wordt weekendmoeder – hoe zeer het haar ook doet. Na vrijwillige detox van slaapmiddelen ontmoet ze haar huidige man. Inmiddels is ze volledig afgekeurd en zoekt ze verder naar manieren om de schade uit haar verleden te leefbaar te maken, innerlijk te helen en spiritueel te groeien.

In de loop van 2016 starten we met het traject van het helen van de moederwond. Hanna krijgt van mij, in opeenvolgende stappen, achtergrondinformatie, vragen en oefeningen. Daarover spreken we met elkaar voornamelijk telefonisch vanwege de grote reisafstand. Tussentijdse vragen kan Hanna stellen per mail of via Messenger. Afhankelijk van wat er speelt, krijgt ze van mij verheldering, aanvullende vragen of tips, een luisterend oor, specifieke gebeden of oefeningen.

De informatie, haar antwoorden op de vragen, de bijbehorende oefeningen uit het programma en mijn feedback vormen echt een eye-opener voor haar. Hanna raakt heel gemotiveerd, omdat ze merkt dat het programma echt klopt en echt werkt. Dat motiveert haar enorm om door te gaan, ook als het soms pijnlijk of moeilijk wordt.

Na een eerste fase van inzicht en bewustwording komen we op een natuurlijke manier in een kalmer tempo van gesprekken, die diepere lagen in haar tot leven wekken. Ook grijpt Hanna daardoor soms terug op een al eerder doorlopen stap, doordat ze meer ziet en weet. En nu? En nu? Nu kan Hanna werkelijk bij zichzelf rust vinden, haar grenzen stellen, kiezen voor wat ze wel wil. Ook haar relatie met haar man verbetert steeds weer en Hanna is in staat veel meer van haar leven te accepteren. Maar soms… bij een stukje van een diepere laag… is het even noodzakelijk hetgeen aan het licht kwam (weer samen) door te nemen en in te kaderen in het proces van het helen van je moederwond.

Wat aan ons traject voorafging

“Voordat ik met jou ging werken aan het helen van mijn moederwond, had ik, na zeven jaar, een therapie beëindigd bij een psycholoog. Volgens hem viel mijn problematiek niet onder pathologie. Maar ik had in die tijd wel voor altijd in therapie kunnen blijven zitten, omdat het nooit voldoende antwoorden gaf en ik zoveel vragen had.

Ik was bang, ongelukkig, deed zo mijn best. Ik kon nauwelijks grenzen trekken en raakte in paniek wanneer ik dat probeerde. En ik zocht verbinding, voelde me heel alleen en minderwaardig. Ook zocht ik nog een uitgestoken hand voor steun en bemoediging.”


Zo voelde ik me toen

“De invloed op mijn leven had was groot. Ik sleutelde altijd aan mezelf, deed vreselijk mijn best. Ik had het gevoel mijn plekje in de hemel te moeten verdienen, was bang voor negatieve gedachten omdat ik me dan slecht voelde. Ik was bang voor wat ik at, want het moest gezond zijn. Ik voldeed nooit voldoende aan wat ik allemaal moest doen. Ik moest een goed en betrouwbaar mens zijn. Ik mocht niet oordelen, ik moest liefdevol zijn, beschikbaar enzovoorts. Ik had chronisch last van ontstekingen, futloosheid, kwaaltjes, paniekaanvallen, uitputting. Ik vond dat ik mijn nut in de wereld zou moeten weten en omdat ik dit niet wist voelde ik me falen.”

Wat jouw hulp voor me betekende

“Jouw hulp was noodzakelijk voor me! Ik snakte naar kennis over mijzelf en mijn omstandigheden, mijn therapie was beëindigd terwijl ik juist het gevoel had dat ik aan een begin stond. Jij pikte dit toen al op en bevestigde mij daar in. Dat had ik zo nodig, want hier was iemand, jij dus, die dit zag!! Ik hoefde mij niet meer te schamen dat het zo voelde, maar dat dit logisch was.

Ik werd na het beëindigen van de therapie op mezelf teruggeworpen op een moment dat ik, juist toen, een mentor nodig had en daar kwam jij op mijn pad en dat was een enorme meerwaarde. Het was een noodzakelijkheid, een life line. Daar was die uitgestoken hand, daar was de voorgangster die mij, zoals ik het toen omschreef, voorging door een lange, enge, krappe kruipruimte. Iets waar mijn therapeut de moeite niet voor nam, omdat ik geestelijk ‘gezond’ was volgens de reguliere standaard. Maar ik voelde me niet gezond, ik deed mezelf tekort en liep uitgeput op mijn reserves.”


Wat de informatie over het helen van de moederwond voor mij betekende

“De informatie van jou over de moederwond was noodzakelijk voor mij. Ik had het nodig om te weten hoe dramatisch we zijn gevormd door onze omgeving en dat bijna al mijn gedachten en overtuigingen eigenlijk alleen mijn ouders en de wereld dienden maar niet mij en dat maakte me ziek. Ik was mezelf niet, ik hield niet van mezelf, ik vond anderen machtiger dan mezelf, ik moest weten dat mij dit was aangeleerd net als zoveel anderen, en dat dit al mijn handelingen en gedrag bepaalde. Ik ben nog steeds mezelf, althans, ik voel mij dezelfde persoon, daarin is niets veranderd en ook kan ik nog hetzelfde reageren, dat is oké en niet oké, ik wil veel meer compassie gaan ervaren voor mezelf, dan krijg ik dat automatisch ook voor anderen, maar nu begint het bij mijzelf in plaats van eerst voor anderen. Ik ben verdraagzamer en duik steeds vaker naar binnen om erachter te komen wat goed voor me is, welke keuze ik zal maken of welke weg ik in zal slaan, ik hoef eigenlijk niets meer buiten mezelf te zoeken. Kennis is macht, en de beste kennis ligt in onszelf over onszelf, maar je hebt wel die informatie nodig om daar achter te komen en daar gaat een heel proces aan vooraf want je hebt er vertrouwen in jezelf voor nodig en skills. Dus alles was waardevol!”


Wat het werken met jou me heeft opgeleverd

“Door onze sessie en jouw opdrachten heb ik geleerd om mijn overtuigingen, gedachten en gevoelens te onderzoeken, waardoor ik de lagen van mijn fundament ben gaan doorzien, waaruit ze bestonden. Het is een start geweest om te zien dat de basis onstabiel en dus ook onbetrouwbaar was en dat ik mezelf verkeerd behandelde. Maar het belangrijkste was dat ik zelf het werk ging doen.

Mezelf grondig onder ogen komen, waarbij schrijven dat meer doet dan alleen met praten, mezelf van alle kanten uitsteken, geeft meer Aha !!

Mijn situatie is verbeterd, doordat het zo gemakkelijk is geworden om bij mezelf stil te staan.  De angst voor wat ik aantref is er niet meer zo, ik ben eraan gewend geraakt. Ik ben opener, kan veel beter mijn grenzen aangeven. Ik kan bedenken wat ik nodig heb en het belangrijkste is nog wel dat ik nauwelijks nog hulp van buitenaf zoek, dat de verbinding met mijn eigen innerlijke weten sterker is.

Het is ook waardevol geweest om, naast het programma met jou, te lezen. Ook dat is waardevol …. , omdat lezen niets oplegt en ook geen resultaat verwacht. Dat zet mij ook op mezelf terug, en dat is belangrijk. Met alle nieuwe informatie, oefeningen en schrijven ging ik van het creëren van een nieuw fundament, of eigenlijk een fundament ernaast, meer en meer naar aanvaarding.

Ik heb mijn oude reacties en gewoonten, gevoelens gewoon ook. En de strijd om mezelf daarvan te verlossen heb ik omgezet in meer aanvaarding. Ik blijf me ervan bewust, ook dat ik het niet prettig vind om steeds op die oude strijdvolle manier te reageren. Maar aanvaarding haalt voor mij de scherpe kantjes eraf, het nieuwe fundament is meer aanvaarding, waardoor het voor mijzelf opkomen en beter weten wat ik wil eigenlijk vanzelf gaat. Ik heb nog niet helemaal helder wat liefde voor mezelf, aanvaarding en acceptatie enzo concreet is. Door het totale gebrek wat ik tijdens mijn komst en opgroeien in de wereld heb geleden, zijn deze gevoelens voor mij nog wat abstract waardoor het nog altijd een proces is. Toch komt het van de grond!

Ik heb geleerd uit ervaring nu dat liefde voortkomt uit aanvaarding en overgave. Overgave gaat bij mij steeds over kleine dingen, kleine dingetjes loslaten maar de grote, door mij zo verlangde, overgave lukt me nog niet. Maar het werken met jou heeft de aanzet gegeven en verder is het ook een zaak van groei en dat de zaken zich niet laten forceren. Alles heeft zijn juiste tijd en hiermee geef ik ook aan dat er meer vertrouwen in mij is.

Ik ben vrouw geworden, een vrouw die nu kan bewijzen dat een vrouw veilig kan zijn. Ik ontwikkel nog het vertrouwen dat ik die veilige moederfiguur voor mezelf kan zijn maar het is allemaal nog in ontwikkeling. In deze wereld moet ik sterk zijn sterk door kwetsbaarheid vooral omdat sterk zijn door krachtvertoon minder sterk is dan gewoon mezelf te zijn en me niet te hoeven verdedigen.”


Wat jij voor mij betekende

“Jij voelde mijn verdriet en machteloosheid en raapte me op. Je hebt me nooit in de steek gelaten, streek al mijn schaamte glad, bleef me consequent hoop en goeie moed geven en ik volgde je en deed alles was je me vroeg of opdroeg, omdat ik je vertrouwde zoals ik een therapeut nooit vertrouwde (laat staan een vrouw, omdat mij ook door vrouwen veel is afgenomen.)

Ik heb je kunnen vertrouwen! Je kwam je afspraken na. Je was geduldig met mijn proces, je was hulpvaardig (lees alles ook in “bent”) Het deed me steeds weer goed je te spreken.”


Wat jij vanuit je priesterschap voor mij betekende

“Je bent priester en het hele geestelijke stuk, de geestelijke ontwikkeling, speelde rond en in het hele proces. De leerstellingen van een godsdienst zeggen niet ‘hoe’ je als mens in harmonie komt, maar door met jou te werken ben ik er veel meer van gaan begrijpen en kon ik er handen en voeten aan geven.

Het geestelijke stuk speelde rond het hele proces. Er was geen plafond! Het maakte niet uit wat er speelde! Het maakte niet uit op wat voor laag van bestaan iets speelde. No matter what… wat er voor probleem ook is… alles is te bespreken.

De heldere lijn was heel belangrijk. Het proces voelt vaak als een heel doolhof. Daarom is die heldere lijn zo belangrijk. Bij jou was die heldere lijn helemaal omhoog tot God aanwezig! Dat was ontzettend belangrijk voor mij!

De heldere lijn zit als het ware in je hart gegrift. Dat ontdek je stap voor stap steeds beter. Maar als je in verwarring raakt, dan zie je het niet meer. Daarom is iemand die die heldere lijn glashelder ziet zo ontzettend belangrijk.

Het is een heel holistisch proces. Het maakt je heel. En het maakt alle verbindingen van voelen, denken en zielenleven heel.

Het therapeutisch proces past in de spiritualiteit. Niet andersom!

Spiritualiteit is niet een aanvulling!

Je wordt als jezelf geboren, maar gemaakt tot iemand die zich heeft aangepast. Alleen met God samen kun je leven vanuit je oorspronkelijkheid, in vrede en harmonie leven.

Je moet eerst de weg terug naar jezelf vinden – ken uzelve! – en dan met je echte zelf naar God.”

(Hanna H.)

Print Friendly, PDF & Email

GRATIS!

21 Quotes voor meer zelfliefde
E-mailadres
Voornaam
Je gegevens zijn veilig. Ik deel je gegevens nooit.